INTERVJUER/REPORTASJER

Eksamen på testingsstasjonen

For å bli avlsokse for NRF og Geno, må kalven passere et nåløye. Bare den genetikken som tjener markedet aller best, blir valgt ut og kommer fellesskapet til del. Bli med å følg to oksekalver fra utvelgelsen. Passerer de nåløyet?

Anne Hege Hunskaar Tajet

Veterinær/kursansvarlig i Geno

Fra kalv til eliteokse

Laupen tar neste steg mot eliteokseliv.

Foto: Hallstein Holen

Etter minimum 30 dager i karantene og med alle prøver godkjente, er kalvene klare for testingsstasjonen. Riison er eldst og er allerede godt kjent med rutinene på testingsstasjonen når Laupen kommer ned rampa fra dyretransporten og inn i fjøset der han skal bo i de neste 6–7 månedene.

Foto: Hallstein Holen

Kalvene blir gående i grupper på 10 dyr, og de følger hverandre hele tida på testingsstasjonen for mest mulig stabile forhold for dyra. Jo mindre stress, jo bedre vilkår er det for god utvikling og produksjon. Testingsstasjonen har to avdelinger med fordeling etter alder.

Riison ved siden av fantomet: Riison er bare middels interessert første gang han stifter bekjentskap med fantomet.

Foto: Hallstein Holen

Når oksene blir 10 måneder gamle, begynner testingen. Det er ikke uvanlig at oksene må bruke litt tid på å skjønne poenget, og Riison fikk ingen aha-opplevelse da han ble presentert for fantomet første gang. Men dette er Hallstein Holen og gjengen på testingsstasjonen vant med. Okser som nøler får en ny sjanse påfølgende uke.

Valle-elev Andreas Grindstuen Bjerke er flink med oksene, og her er Riison i aksjon. Tore Andre Torjul Dypbukt assisterer.

Foto: Hallstein Holen

På neste forsøk tok Riison hintet og leverte sin første sæddose, og den ble rutinemessig studert i et spesialmikroskop. Der registreres det automatisk om sædcellene er målretta og kvikke, eller om de svømmer rundt i ring og ikke vil gjøre særlig nytte for seg. Andel spermier som er døde eller har feil, som brekk på halen, for eksempel, kommer raskt opp på skjermen.

Sædtest med CASA: Sæden testes i spesialmikroskop.

Foto: Hallstein Holen

Riison besto ikke «eksamen» på sitt første sprang, men det ville vært helt uvanlig. Vi får gi ham noen forsøk til! Når oksene har to vellykka og godkjente sprang på rad før de blir 15–16 måneder, har de mulighet for å få eliteoksestatus. Og så må de være greie å ha med å gjøre. Her har Riison rett og slett stjernestatus! For en jovial og grei type!

Med det samme en okse får tommel opp etter endelig utvalg, settes den i produksjon på Store Ree. Dette har blitt mulig med nytt oksefjøs. Fordelen er mange ukers redusert generasjonsintervall og enda høyere fart i avlsframgangen!

I neste Buskap er Laupens oppdrag fortsatt å vokse seg stor og bli klar for testing, mens vi kan følge Riison videre. Blir han valgt ut til å produsere for globalmarkedet, eller stopper reisen her?